woensdag 4 februari 2015

Over less is more en zomers blauw


Ik ben grote fan van de ontwerpen van Rashida Coleman, een van de ontwerpsters voor Cotton + Steel. Ook dit seizoen zijn haar stofjes weer onweerstaanbaar. De collectie heet Mochi en is geïnspireerd op het het Japanse verhaaltje over een konijntje op de maan die Mochi (Japans nieuwjaarsgerecht van rijst) maakt. Er zit bijvoorbeeld een canvas stofje in de collectie met gouden rijstkorrels op een fuchsia achtergrond. Ook het schattige konijntje zit in een katoenen stofje. Maar toen ik dit stofje zag was ik verloren!

Het deed me denken aan zwoele zomernachten, laat opblijven en sterren kijken. In mijn kinderjaren, was het een jaarlijkse traditie om in augustus naar de Perseïden-meteorenzwerm te kijken. Dit stofje was dus voorbestemd om een Ethereal Dress te worden! De laatste tijd ben ik een beetje uitgekeken op mijn patroontjes en ik schafte er enkele nieuwe aan. Bijvoorbeeld deze Ethereal Dress van Figgy's. Door het geweldige jurkje van Fuits de Mère kwam ik nog eens op de website van Vanessa Pouzet en leek de June Dress mij het perfecte zomerkleedje. Ook de Mini Marthe van Rebublique du Chiffon, en de Maggie Mae Dress en de Pleated Penny Dress van Shwin Designs staan nog op het programma. De Ethereal Dress is heel gemakkelijk te maken. Misschien is de uitleg eerder beknopt, maar dit is zeker geen struikelblok als je al eens eerder een jurkje maakte. De maten vallen wel heel ruim. Elysse draagt normaal maat 104, ik maakte maat 2/3 jaar en dit is zelfs nog zeer ruim.

Telkens als ik een stofje wil verwerken ligt al een collectie bijpassende lintjes, paspel, knoopjes, stofjes,... klaar om het geheel een originele toets te geven. En dan begint het eliminatieproces... en bij dit jurkje bleef er helemaal niets meer over. Het stofje is zo mooi op zich en het modelletje is zo sierlijk dat elk extra detail meer afbreuk doet dan een meerwaarde is. Ik denk dat dat ook gewoon mijn stijl is: mooie stofjes, simpele modelletjes en toon op toon kleuren. Misschien wel een beetje saai maar ik hou dan wel weer van combineren met accessoires. Om toch iets speciaals te doen sloot ik het rugdeel aan de hals met een strikje. Ik vergat wel de uiteinden van de lintjes af te werken voor ik foto's nam... oeps.

Misschien nog iets over het stofje: het is cotton lawn, dus een dunnere katoen. Toen ik pas begon met naaien, naaide ik het liefst met dikkere stoffen. De Liberty stofjes die ik gebruikte ritselden me iets te fel. Daarom had ik ook wat schrik voor dit stofje. Wel, ik moet zeggen dat het een echt plezier was om mee te werken! Het naaide zo soepel en het stofje is zo mooi. In een gewoon katoen zou het stofje bovendien veel minder sprekend zijn! Er is nog een ander cotton lawn stofje van Cotton + Steel dat me nu nog extra aantrekkelijk lijkt ... Als voering gebruikte ik Netorious in silver eveneens van Cotton + steel.

En zo is het eerste zomerjurkje een feit. Nog een noot aan mezelf: koop in het vervolg meer stof. 75cm was weer een echte uitdaging. Ik moest daarom de achterkant van het lijfje in 2 delen knippen in plaats van op de vouw, wat op zich geen probleem is en misschien zelfs nog mooier. Gelukkig kan je het stofje in alle richtingen gebruiken en knipte ik 1 rokdeel vertikaal en 1 horizontaal. 

Aan-foto's waren geen succes. Zelfs een zeer uitzonderlijke lolly kon de fun er niet in krijgen...

Stofjes weer van Bellelien, patroontje Figgy's Ethereal Dress. Vestje en speldjes van H&M. Schoentjes van www.kinderstappers.nl.

8 opmerkingen: